Workshop Schedule

Registration & Breakfast
April 26, 8am-9am
Please pick up badges at the registration table at the Monument St. Entrance
Participants may purchase breakfast at the “Daily Grind” on the second floor of
the Public Health Building

Session I. Introduction, Landscape, Roadmaps, Trends  
Apr. 26, Tuesday Morning 9 am-11:30, Room W5030
Note: No food or drink is allowed in W5030

9:00Welcome
Logistics, Administrative details & Introductions (15 min)
Fernando Pineda (BSPH)
Schedule
9:15Disruptive strategies petabyte-scale storage (35 min)
Fernando Pineda (BSPH)
Slides
9:50Storage landscape and trends in the life sciences
Markus Dittrich, Aaron Gardner (BioTeam) (70 min)
Slides (For workshop attendees only)
11:00Break (10min)
11:10Laptop setup/configuration for lab sessions (20 min)
Mark Miller (BSPH)
Slides
11:30Lunch Break

Lunch
11:30 noon – 1:00
Gallery (1st floor near near main Lobby)
Boxed lunches will be provided for registered workshop participants

Session II. Bootcamp: ZFS-on-linux 
Apr. 26, Tuesday Afternoon
1:00 pm – 1:50 pm Room W4019
2:00pm  – 5:00 pm, Room W5030

Note: No food or drink is allowed in W5030

1:00ZFS: Theory & architecture (60 min)
Aaron Gardner (BioTeam)
Slides
Note room change for this talk only: W4019
2:00ZFS lab: Installation and Administration (90 min)
Mark Miller (BSPH)
Slides
text file
3:30Break (20 min)
3:50Storage hardware primer I (40 min)
Andrew Haydock (Silicon Mechanics)
Slides
4:30Reference Architecture 1: DCS01 ZFS NAS (30 min)
Fernando Pineda, Mark Miller (BSPH)
Slides
5:00Q&A / Discussion
5:15End

 

Happy Hour at The Life of Reilly Pub
5:30PM – 7:30
Directions

Breakfast
8am – 9am
Participants may purchase breakfast at the “Daily Grind” on the second floor of the Public Health Building

Session III. Bootcamp: Lustre-over-ZFS-on-Linux, Part 1

Apr. 27, Wednesday Morning 9am-12noon, Room W5030

9:00Pre-lab Setup
9:15Lustre/Lustre-over-ZFS Theory & architecture Rick Wagner (Globus)
10:00Lustre-over-ZFS-on-Linux lab: Installation & administration (includes integrated 15 minute break)
Mark Miller (BSPH)
12:00Lunch break

Lunch

12:00 – 1:30, Gallery (1st floor near near main Lobby)
Boxed lunches will be provided for registered workshop participants

Session IV. Bootcamp: Lustre-over-ZFS-on-Linux, Part 2
Apr. 27, Wednesday Afternoon 1:30pm-5pm, Room W5030

1:30Hardware Primer Lustre components (30 min)
Andrew Haydock(Silicon Mechanics)
Slides
2:00Reference Architecture #2: BSPH/DCL01(30 min)
Fernando Pineda, Mark Miller (BSPH)
Slides
2:30Reference Architecture #2 BioTeam Lustre
Markus Dittrich, Aaron Gardner (BioTeam)
3:00Break (15 min)
3:15Sustainable Business Models and Finance for Storage (30 min)
Fernando Pineda (BSPH)
3:45Lustre-over-ZFS at San Diego SuperComputer Center (45 min)
Rick Wagner (SDSC)
Slides
4:30Real Life Lustre: Adventures in 3D Image Reconstruction
Markus Dittrich (BioTeam, formerly PSC)
Slides
5:00End